Katedra Etnologii i Antropologii Kulturowej

ul. Władysława Bojarskiego 1, 87-100 Toruń
e-mail: etnowww@umk.pl

obrazek nr 1 obrazek nr 2 obrazek nr 3 obrazek nr 4

Wiadomości

Zapraszamy na pokaz filmu "Bulion i inne namiętności"

prof. Krzysztof Abriszewski w Kinie Centrum
prof. Krzysztof Abriszewski w Kinie Centrum fot. CSW

Polecamy pokaz filmu "Bulion i inne namiętności" (reż. Anh Hung Tran, melodramat, Francja, 2023, 145′) oraz dyskusję po nim, które odbędą się w dniu 04 września 2024 r., o godz. 18.00 w Centrum Sztuki Współczesnej "Znaki Czasu" w Toruniu. Organizatorami pokazu i dyskusji w ramach cyklu Spotkań filozoficznych z filmem są Kino Centrum oraz Gutek Film. W dyskusji weźmie udział prof. Krzysztof Abriszewski stały ekspert cyklu i kierownik Katedry Etnologii i Antropologii Kulturowej UMK.

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności” (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!

Wydarzenie zostało objęte patronatem magazynu „Filozofuj”.

Więcej na stronie Centrum Sztuki Współczesnej "Znaki Czasu" w Toruniu

pozostałe wiadomości